ÇITIR SİMİT
· Malzemeler:
· 1 kg un
· 50 gr şeker
· 25 gr tuz
· 100 gr Ayçiçek yağı
· 1 yumurta
· 500 gr su
· 25 gr maya
· Yüzeyi için:
· Yarı yarıya sulandırılmış üzün pekmezi
· Susam
YAPILIŞI:
· Tezgaha unu alalım ve ortasını havuz gibi açalım.
· Ortasına su ve maya,yumurta, sıvı yağı alalım ve maya eriyinceye kadar karıştıralım.
· Şeker ve tuzu unun üzerine serpelim.
· Ortadan başlayarak yoğurmaya devam edelim.
· Yavaş yavaş kenardaki unları içeriye doğru alarak, sert kıvamlı bir hamur yoğuralım.· Hamuru yoğurduktan sonra üzeri kapatarak 10 dakika dinlenmeye bırakalım.
· Dinlenen hamuru tezgaha serelim ve eşit olarak dilimlere keselim.
· Bezeleri yuvarlayalım.
· (Ustalar her iki avuçlarının arasına birer beze alarak ustaca yuvarlıyorlar.
· Hazırlanan bezeleri 10 dakika daha dinlendirelim.
· Bezelerden ilk yaptığımızı alalım ve ortasına parmak batıralım ve ikiye katlayıp bir şerit yapalım.
· Püf noktası şeridin uçlarını inceltmeyip kalın bırakıyoruz.
· Daha sora simidi şekillendirme aşamasında doğru bir bağlama yapmak için bize yardımcı olacaktır.
· Tüm bezeleri aynı işlemden geçirelim.· Ve ilk yaptığımız bezeden başlayarak ustamızın fotoğrafta yaptığı gibi iki elimizle avuç içini kullanarak uzunca bir rulo yapıyoruz.
· Bu rulonun her iki ucundan tutarak ters yönlerde burgu yapıyoruz.
· Burgu yaptığımız ruloyu havaya kaldırıyoruz, doğru bir burgu işlemi yapmışsak, kendi kendine ikiye katlanıp saç örgüsü şeklini alıyor.
· Bu aşamayı fotoğraflayamadım ,çünkü ustalar o kadar hızlı yapıyorlar ki çekim yapmak mümkün olmadı :(· ŞİMDİ SİMİDİN EN ÖNEMLİ KISMANA GELİYORUZ; BAĞLAMA YANİ İKİ UCU BİRBİRİNE BİRLEŞTİRME.
· Gördüğünüz gibi örgü şeklindeki simidin bir ucu açık diğer ucu kapalı.
· Açık bir ucu alta koyuyoruz, kapalı ucu üzerine koyup bastırıyoruz.
· Açık diğer ucuda üzerine koyup,
· sıkıca bastırıp, simidi bağlıyoruz (Birleştiriyoruz.) ( Sandaviç yapar gibi düşününüz. Açık bir uç altta,ortada kapalı uç ve en üstte diğer açık uç. )
· Birleştirdiğimiz yeri avucumuzn içiyle bastırıp rulo yapar gibi yoğuruyoruz.
· Simit şeklimiz hazırdır.
· Hazırladığımız simitleri tarifteki ölçülere göre pekmezli suya batırıp çıkaralım.. (Üzüm pekmezi simidi daha çıtır yapıyormuş.)
· Bunun işlem için bir süzgeç veya delikli bir kepçe kullanabilirsiniz.
· Simitleri kavrulmuş bolca susama batıralım.
· Simitleri elimizle biraz incelterek YAĞLANMAMIŞ fırın tepsisine aralıklarla dizelim.
· 175 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
· YALNIZ, 12. dakikada simitleri alt üst ederek pişirmeye devam edelim.
· Çıtır simitlerimiz hazırdır.çayda hazırsa AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk " ÇITIR SİMİT"