AÇMA ( SADE VEYA ZEYTİN EZMELİ)
İçinizi açacak...misafirlerinizi mutlu edecek bir "AÇMA" tarifidir... Ben sade ve zeytin ezmeli olarak yaptım...Her iki çeşidi de harika oldu...
· MALZEMELER
· 2 su bardağı ılık süt
· 1 su bardağı ılık su
· 1 su bardağı sıvı yağ
· 1 çay bardağı toz şeker
· 1 tatlı kaşığı tuz
· 1 paket yaş maya
· alabildiğince un ( 9 su bardağı civarında)
· ÜZERİ İÇİN:
· 2 adet yumurta sarısı
· 1 yemek kaşığı sıvı yağ
· çörek otu
· ARASI İÇİN:
· 125 gr tereyağı veya margarin
· arzuya göre bir küçük kutu zeytin ezmesi
· YAPILIŞI:
· Yoğurma kabına, Ilık süt, ılık su ve yaş mayayı alıp, maya eriyinceye kadar karıştırın.
· Sıvı yağ tuz ve şekeri ekleyip karıştırın.Tuz ve azar azar unu ekleyip kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğurun.
· Hamurumuzun üzerini örterek mayalanmasını bekleyeli,m.
· Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparın ,ister elinizle ster merdane yardımıyla hafif unlu zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde bezeleri açın.( .28 adet kadar beze elde edebilirsiniz).
· İçine yeteri kadar yağ sürün.
· Arzu ederseniz sade yerine zeytin ezmeli yapabilirsiniz. yağın üzerine yeteri kadar zeytin ezmesi sürün.
· Hamuru rulo şeklinde sarıp, biraz çekerek inceltin.
· Her iki ucundan tutarak ters yönlerde büküp uçlarını birleştirin ve birleşme yerine elinizle bastırın.
· Yağlanmış fırın tepsiye aralıklarla dizin.
· Üzerlerine sıvı yağ ile karıştırdığımız yumurta sarılarını bolca sürelim ve çörek otu serin.
· 10 dakika kadar tepside mayalandırdıktan sonra 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerlerine hemen nemli bir bez örterek yumuşaması için 3-4 dakika bekletin.
· AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "AÇMA ( SADE VEYA ZEYTİN EZMELİ)"