AŞURE


AŞURE
Muharrem ayının 10’uncu günü olan aşure günü başlıyor... Bu mübarek günün kutsiyeti nereden kaynaklanıyor ve aşure gününü sadece ‘tatlı’ olarak geçirmemek için neler yapmak gerekiyor?





Aşure günü ve gecesinin önemi nedir?



Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.


AŞURE ( 20 KASE )





·         MALZEMELER:
·         2 su bardağı aşurelik buğday
·         1 su bardağı nohut
·         1 su bardağı kuru fasulye
·         1 su bardağı pirinç
·         1,5- 2 kilo arası toz şeker
·         10 ' ar adet kuru kayısı- incir
·         1 su bardağı kuru üzüm
·         1 su bardağı kuş üzümü
·         1 su bardağı fındık
·         1 su bardağı ceviz
·         yarım su bardağı badem
·         5 adet karanfil
·         1 portakal
·         1 elma
·         yarım kahve fincanı gül suyu
·         SÜSLEMEK İÇİN:Nar- tarçın- antep fıstığı
·         KOYULAŞTIRMAK İÇİN:1 çorba kaşığı nişasta
·         Eğer beyazlaştırmak istersek: 2 su bardağı süt
·         YAPILIŞI:
·         Buğday, fasulye ve nohudu akşamdan ıslatıp,büyükçe bir tencerede yeterince su ile haşlayalım.
·         Kuş üzümü ve kuru üzümü ılık suyun içinde bekletelim.
·         İnciri, kayısıyı, kabuğu rendelenmiş portakalı küçük küçük doğrayalım.
·         Tenceredekiler iyice yumuşayınca incir dışındaki tüm malzemeleri, üzümleri,pirinci ve karanfili ilave edip bir süre daha kaynatalım.
·         Gerektikçe sıcak su ilave edelim.
·         EN SON ŞEKERİ, gül suyunu ve gerekiyorsa nişastayı ilave edip,ocaktan indirelim.
·         Kaselere döküp, üzerine, fındık,ceviz, nar, tarçın, kuş üzümü,  antep fıstığı,badem ile süsleyip servis yapalım.
·         PÜF NOKTASI:
·         Ceviz ve incir aşurenin rengini kararttığından en son eklenmelidir.
·         Ya da sadece süslemede kullanılmalıdır.
·         ALLAH KABUL ETSİN. AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "AŞURE"

Back To Top