TEL KADAYIF




 TEL KADAYIF
Canımız şerbetli bir tatlı istediğinde bana en kolay Tel Kadayıf yapmak gelir. Yapımı zaman almayan ve kısa sürede içini çeken bir tatlıdır. Ben  kendi fırın tepsimize ve kendi damak tadımıza göre şerbetini ayarladım. Benim midi fırın tepsi ölçüm 40 x 25 ve bu ölçüler  tepsimize denk geliyor. Örneğin; 500 gr.tel kadayıf kullanacaksanız şerbet için ,su  ve şekeri 5 su bardağı kullanınız yağ oranında 150 gr. kullanabilirsiniz. Yani her 100 gr.için 1 su bardağı ölçüleri denk geliyor. Daha da nar gibi kızarmasını sterseniz tepsiyi yağladıktan sonra  tepsiye çok az pekmez sürebilirsiniz. Ben gerek görmüyorum.  AFİYET OLSUN


MALZEMELER:
400 gr.yaş tel kadayıf
125 gr. tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu


YAPILIŞI:
Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım. Şerbet malzemelerini bir tencereye alalım ve kaynamaya başladıktan 7 dakika sonra altını kapatıp, soğumaya bırakalım.
Kadayıflarımızı tel tel ayıralım ve bıçak yardımıyla ince ince kıyalım


Erittiğimiz tereyağı veya kıydığımız kadayıfı bir kapta güzelce harmanlayalım.


Tepsimizi tereyağı ile yağlayalım. Kadayıfımızın yarısını tepsimize yayalım.


ve üzerine diğer tepsiyi  iyice bastırıp  presleyelim.


Kadayıflar iyice bastırdıktan sonra,


Üzerine  irice çekilmiş iç malzemesini serpelim.


Kalan diğer kadayıfları da üzerlerine serelim.


Ve yine iyice bastırıp presleyelim.


180 derecelik önceden sınmış fırında üzerleri  nar gibi olana dek pişirelim.


Üzerleri kızarmış kadayıfımızı  fırından çıkarıp,


Aynı  ölçülerde yine tereyağı ile yağlanmış diğer tepsiyi üzerine kapatıp ters çevirelim


Gördüğünüz ters çevirdiğimiz kadayıfımız  kalıp gibi  ve altının da üzeri gibi kızarması için  tekrar fırına veriyoruz.



Altı ve üstü artık nar gibi kızarmış kadayıfımızı fırından çıkarıyoruz.


Ve dilim dilim kesiyoruz.

  Dilimledikten sonra, ilk sıcaklığı çıktığında soğuyan şerbeti üzerine döküyoruz


 Şerbetinin çekmesini bekliyoruz. Soğumaya yakın tatlının üzerini örtebilirsiniz. Eğer sıcakken örterseniz kadayıf hamurlaşır :(


Dilediğiniz gibi süsleyip servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "TEL KADAYIF"

Back To Top