PASTANE POĞAÇASI



PASTANE POĞAÇASI
Pastane poğaçasını sevmeyen var mıdır bilmiyorum. Beni hep çocukluğuma götürür.Önceden bu tür poğaçalar yalnızca pastanelerden alınırdı.Annem bazen  sade poğaça alır, içine eski kaşar dilimi koyup tost makinasında bastırırdı ,kahvaltı ve ikindi çaylarında tadına doyum olmazdı. Annemin çok işi olduğu birgün ansızın gelen misafir için bizi yakındaki pastaneye gönderdi, sade poğaça aldırdı. İçine, hazırda olan bol soğanlı ,karabiberli kıyma kavurması  koydu, Bizler ve misafirler bayılmıştık :)



 MALZEMELER:
250 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
2 adet yumurta ( Bir sarısı üste sürülecek)
1 paket yaş maya ( 42 gr)
1çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
5 su bardağı un
İÇ HARCI İÇİN:
peynir- maydanoz
YAPILIŞI:
Yoğurma kabına unu alalım ve ortasını havuz gibi açalım.
Unun üzerine tuz ve şekeri serpelim
Havuzun içine  ılık su, ılık süt  ve yaş mayayı alıp,mayayı eriyinceye kadar karıştıralım.
Yağ, yumurtayı ekleyelim.
Yavaş yavaş yandaki unları ortaya doğru alarak hamuru yoğurmaya başlayalım
Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım.
Hamurun üzerini örtüp 10 dakika kadar ılık bir ortamda mayalandıralım.
Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp  ve unlu zeminde mayalanmasını bekleyelim.

 Mayalanan bezeleri elimizle bastırarak açalım

 ve elimizin kenarıyla ortasına bastırarak çukur oluşturalım.

 Oluşan bu çukura,

 peynir ve ince kıyım maydanoz karışımından yeteri kadar koyalım.

 İkiye katlayalım

 ve yine elimizin kenarıyla uç kısımdan biraz içeriye doğru bastırarak çukurlaştıralım.

 Yandan görünen şekli

 Önden dudak şeklinde görünüyor.

 Yağlanmış fırın tepsimize aralıklarla dizelim.
 Üzerine, ayırdığımız yumurta sarısının içine 1 çay kaşığı sıvı yağ koyup, yumurta fırçası ile poğaçaların üzerine sürelim.
Çatalla boydan boya çizikle atarak dekor verelim..Ilık bir ortamda 10 dakika daha mayalandırıp, 200 derecelik fırında üzerleri kızarana dek pişirelim.
 AFİYET OLSUN



0 Komentar untuk "PASTANE POĞAÇASI"

Back To Top