BEYAZ LAHANA SARMASI







 BEYAZ LAHANA SARMASI
Geleneksel yemeklerimizden, sofralarımızın baş tacı; SARMA. İster yaprak sarması ister kara lahana sarması ister beyaz lahana, hepside ayrı lezzetlerde ayrı damak tadındalar. Yapımı biraz zaman ve emek istiyor ama böyle bir lezzet için değer :)

·         MALZEMELER:
·         1 adet sarmalık beyaz lahana
·         5 -6 adet büyük boy kuru soğan
·         1,5 su bardağı zeytinyağı
·         3- 3,5 su bardağı pirinç
·         1 demet maydanoz
·         1 demet taze nane veya tepeleme 1,5 çorba kaşığı kuru nane
·         tuz- karabiber- kırmızı toz biber
·         YAPILIŞI:
·         Lahananın yapraklarını tek tek ayırdıktan sonra, bol suda hafif yumuşayana kadar haşlayalım.
·         Soğuk sudan geçirelim ve süzgece alıp suyunu süzdürelim.
·         Geniş bir tencereye yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuralım. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyelim birkaç dakika kavuralım.
·         İnce kıyım doğranmış maydanoz ve taze naneyi de ekleyelim.
·          Baharatlarını katalım.
·         Yalnız baharatları bolca katmanızı öneririm.
·          Ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatalım, iç harcımızı dinlendirelim.
·         Yaprakları tek tek açıp hazırlayalım.
·          Lahananın damarlı kısımlarını dikkatlice bıçakla keselim.
·          Çok büyük yaprakları ikiye bölmenizi öneririm.
·          Yaprağın geniş kısmına iç harcımızı çok fazla doldurmadan koyalım.
·          Yaprağın yan kısımlarını hafifce malzemenin üzerine doğru katlayalım ve sigara böreği sarar gibi sıkı bir rulo şeklinde saralım.
·         Serçe parmağımızla her iki ucu içine doğru itelim ki pirinçler pişerken dışarı çıkmasınlar.
·         Yayvan bir tencerenin tabanına lahanadan arta kalan parçaları yerleştirelim.
·          Yeteri kadar tuz atalım ve sarmalarımızı düzgün bir biçimde sıra sıra tenceremize dizelim
·          Tüm sarmalar bittikten sonra yine hafifce tuz serpelim.
·         Yeteri kadar zeytinyağı üzerlerine gezdirelim ve arzuya göre limon dilimleri sıralayalım veya limon sıkalım. Sarmaların açılmaması için üzerlerine bir tabak kapatalım.
·         Üzerine suyu görebileceğimiz seviyede sıcak su koyup tenceremizin kapağını kapatalım.
·         Su kaynamaya başladığında ocağın altını kısarak sarmamızı pişirelim.
·          AFİYET OLSUN
·          
·         FISTIKLI- KUŞ ÜZÜMLÜ İÇ MALZEME İÇİN
·          
·          Yarım kilo pirinç
·          1 kilo kuru soğan
·          1 demet maydanoz
·          1 demet dereotu
·          1 demet taze nane veya 1 yemek kaşığı kuru nane
·          1 kahve fincanı dolmalık fıstık
·          1 kahve fincanı kuş üzümü
·          Yeterince tarçın- tuz- karabiber- 1 silme yemek kaşığı toz şeker
·          zeytinyağı
·         1 adet limon
·         YAPILIŞI:
·         Soğanları yemeklik doğrayalım ve fıstıklarla birlikte pembeleşene değin kavuralım.
·         Pirinçleri ilave edip kavurmaya devam edelim.
·         Pirinçler tane tane olunca suda bekletilmiş ve süzülmüş üzümü ve sonra baharatları ekleyelim.
·         Yarım çay bardağı kadar su ilave edelim suyunu çekene değin kısık ateşte pişirelim.
·         İnce kıyım yeşillikleri doğrayıp ilave edelim ve demlenmeye bırakalım.
·         AFİYET OLSUN



0 Komentar untuk "BEYAZ LAHANA SARMASI"

Back To Top