BEYAZ LAHANA SARMASI
Geleneksel yemeklerimizden, sofralarımızın baş tacı; SARMA. İster yaprak sarması ister kara lahana sarması ister beyaz lahana, hepside ayrı lezzetlerde ayrı damak tadındalar. Yapımı biraz zaman ve emek istiyor ama böyle bir lezzet için değer :)
· MALZEMELER:
· 1 adet sarmalık beyaz lahana
· 5 -6 adet büyük boy kuru soğan
· 1,5 su bardağı zeytinyağı
· 3- 3,5 su bardağı pirinç
· 1 demet maydanoz
· 1 demet taze nane veya tepeleme 1,5 çorba kaşığı kuru nane
· tuz- karabiber- kırmızı toz biber
· YAPILIŞI:
· Lahananın yapraklarını tek tek ayırdıktan sonra, bol suda hafif yumuşayana kadar haşlayalım.
· Soğuk sudan geçirelim ve süzgece alıp suyunu süzdürelim.
· Geniş bir tencereye yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuralım. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyelim birkaç dakika kavuralım.
· İnce kıyım doğranmış maydanoz ve taze naneyi de ekleyelim.
· Baharatlarını katalım.
· Yalnız baharatları bolca katmanızı öneririm.
· Ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatalım, iç harcımızı dinlendirelim.
· Yaprakları tek tek açıp hazırlayalım.
· Lahananın damarlı kısımlarını dikkatlice bıçakla keselim.
· Çok büyük yaprakları ikiye bölmenizi öneririm.
· Yaprağın geniş kısmına iç harcımızı çok fazla doldurmadan koyalım.
· Yaprağın yan kısımlarını hafifce malzemenin üzerine doğru katlayalım ve sigara böreği sarar gibi sıkı bir rulo şeklinde saralım.
· Serçe parmağımızla her iki ucu içine doğru itelim ki pirinçler pişerken dışarı çıkmasınlar.
· Yayvan bir tencerenin tabanına lahanadan arta kalan parçaları yerleştirelim.
· Yeteri kadar tuz atalım ve sarmalarımızı düzgün bir biçimde sıra sıra tenceremize dizelim
· Tüm sarmalar bittikten sonra yine hafifce tuz serpelim.
· Yeteri kadar zeytinyağı üzerlerine gezdirelim ve arzuya göre limon dilimleri sıralayalım veya limon sıkalım. Sarmaların açılmaması için üzerlerine bir tabak kapatalım.
· Üzerine suyu görebileceğimiz seviyede sıcak su koyup tenceremizin kapağını kapatalım.
· Su kaynamaya başladığında ocağın altını kısarak sarmamızı pişirelim.
· AFİYET OLSUN
·
· FISTIKLI- KUŞ ÜZÜMLÜ İÇ MALZEME İÇİN
·
· Yarım kilo pirinç
· 1 kilo kuru soğan
· 1 demet maydanoz
· 1 demet dereotu
· 1 demet taze nane veya 1 yemek kaşığı kuru nane
· 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
· 1 kahve fincanı kuş üzümü
· Yeterince tarçın- tuz- karabiber- 1 silme yemek kaşığı toz şeker
· zeytinyağı
· 1 adet limon
· YAPILIŞI:
· Soğanları yemeklik doğrayalım ve fıstıklarla birlikte pembeleşene değin kavuralım.
· Pirinçleri ilave edip kavurmaya devam edelim.
· Pirinçler tane tane olunca suda bekletilmiş ve süzülmüş üzümü ve sonra baharatları ekleyelim.
· Yarım çay bardağı kadar su ilave edelim suyunu çekene değin kısık ateşte pişirelim.
· İnce kıyım yeşillikleri doğrayıp ilave edelim ve demlenmeye bırakalım.
· AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "BEYAZ LAHANA SARMASI"