SİİRT DOLMASI
Nefis bir dolma tarifi :)
Sevgili ÖZLEM GÜLÇEK ' e tarifini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz; ellerinize sağlık :)
· MALZEMELER:
· 2 orta boy kase pirinç
· 3 tane kuru soğan
· 1 demet maydanoz
· 4 adet domates
· 5-6 tane sivri biber
· 2 su bardağı sıvı yağ
· 3 yemek kaşığı domates
· 1 yemek kaşığı biber salçası
· 2,5 tatlı kaşığı tuz
· pazı yaprağı .
· (Arzuya göre soğan da kabukları soyulup yıkanır sıcak su da haşlanır.)
· 1 tatlı kaşığı karabiber , pul biber
· sıcak su
· 1 çay bardağı kadar tane sumak
· Arzu eden 1 kase kadar küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et kullanabilir. yaz ayında aynı iç malzemeyle taze patlıcan dolmalık biber ve asma yaprağıyla yaparız.
· Bazen de pirinç yerine yarma kullanırız yaz ayında.
· YAPILIŞI:
· Öncelikle sumağımızı bir cezveye koyup üzerine 2 çay bardağı kadar sıcak su döküp bir kenara alıyoruz.
· Kuru biber patlıcanları tencereye alıp sıcak su da haşlayıp bir kenara alıyoruz (ben 20 biber 20 patlıcan kullandım)
· Malzemelerimizi güzelce yıkadıktan sonra kuru soğanı ,biberi, domatesi küp küp doğrayıp derince bir kaba alıyoruz.
· Maydanozları doğrayıp ekliyoruz .
· Salçamızı katıp karıştırıyoruz.
· Sonra sıvı yağımızı tuzu ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz .
· En son pirincimizi yıkayıp ekliyoruz.
· Malzemelerimizi karıştırıp biber ve patlıcanlarımızı doldurup iç içe geçirip tencereye diziyoruz
· Soğanlarımızı doldurup diziyoruz.yapraklarımızı sarıp en üste diziyoruz.
· Islattığımız sumağı ocağa alıp tekrar ısıtıyoruz dolmanın üstüne süzgeç yardımıyla döküyoruz.birazda kaynar su ekliyoruz.
· Yani yaprakların üstünü bir parmak geçecek kadar su olmalıdır .
· Öncelikle yüksek ateşte pişiriyoruz.su fokurdamaya başladığında ocağın altını kısıp pişmeye bırakıyoruz
· AFİYET OLSUN
-->
0 Komentar untuk "SİİRT DOLMASI"