KALBURABASTI
KALBURABASTI NASIL YAPILIR
KALBURABASTI TARİFİ
En sevdiğim bayram tatlılarından biridir...Kıyır kıyır bir tatlı....
Mutlu bayramlara....
- MALZEMELER:
- 125 gr. oda sıcaklığında KAANLAR tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- alabildiğince un ( 3 su bardağı civarında)
- ŞERBETİ İÇİN:
- 3 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- yarım limon
- İÇİ İÇİN:
- Dövülmüş ceviz
- YAPILIŞI:
- Bir tencereye şeker ve suyu alın,orta hararetli ateşte 10 dakika kaynatın, limonu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp şerbeti soğumaya bırakın.
- Hamuru için; yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. ( Önce 2,5 su bardağı un koyun, gerekirse un ilave edin).Unun üzerine kabartma tozunu serpin.
- Havuzun ortasına tereyağı, sıvı yağ, süt ve irmiği alın. Ortadan başlayarak yavaş yavaş unu içeri alarak yoğurun.
- Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur olmalıdır.( Hamur yumuşak olursa hem şekil veremezsiniz hem de piştiğinde kıyır kıyır olmaz).
- Hamurdan cevizden biraz büyükçe parçalar koparın.(18 adet kadar)
- Rendenin kalın tarafının üzerini çok hafif unlayın.( Ben mutfak robotunun rendesini kullandım).
- Hamuru elinizle oval şekil verin ve rendenin üzerinde bastırarak açın.
- Ortasına yeteri kadar dövülmüş ceviz koyun ve uçları birbirinin üzerine kapatın.
- Kat yeri alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
- Pişen kalburabastının ilk sıcaklığı çıktığında tepsiden almadan üzerine soğuk şerbeti dökün.
- Ara ara kaşık yardımıyla tepsideki şerbeti tatlının üzerine gezdirin.
- 3- 4 saat dinlenmeye bırakın.
- Hatta ertesi gün tatlı çok daha güzel oluyor.
- AFİYET OLSUN.
0 Komentar untuk "KALBURABASTI"