· PERDE PİLAVI, Siirt yöresine ait yemeklerimizdendir. Bu yörede yapılan düğünlerde bu pilav mesajlar içeren geleneksel ve temsili bir yemek olarak geline sunulur. Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir. Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “ kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğuyla bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir. Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir; kaynana:))
PERDE PİLAVI
· MALZEMELER:
· PİLAVI İÇİN:
· 1 adet kemikli tavuk göğsü
· 1 adet tavuk but
· 2 adet kuru soğan
· 1 adet havuç
· 3 su bardağı pirinç
· 2,5 su bardağı tavuk suyu
· 2 su bardağı normal su
· 125 gr tereyağı veya margarin
· yarım çay bardağı sıvı yağı
· 1 Türk kahvesi fincanı kuş üzümü
· 1 Türk kahvesi fincanı dolmalık fıstık
· Yeteri kadar,tuz- karabiber- tarçın-yenibahar
· PERDESİ İÇİN:
· 2 adet yumurta
· 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
· 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
· 1 tatlı kaşığı tuz
· alabildiğince un
· KALIBI YAĞLAMAK İÇİN:
· 100 gr. tereyağı veya margarin
· yarım su bardağı tuzlu badem
· YAPILIŞI:
· Tavukları 4'e bölünmüş soğan ,1 havuç ,tuz ve yeteri kadar suda haşlayın
· Pirinçleri el yakmayacak sıcaklıkta tuzlu suda ıslatın.
· 125 gr tereyağı ve sıvı yağında ince kıyım doğranmış soğanı ve dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun.
· Üzerine pirinçleri ekleyip tane tane olana değin kavurun.
· Suda bekletip yumuşamış üzümü ve baharatları ekleyin.Suyunu ilave edin
· Suyu çekinceye kadar pilavı pişirip ve altını kapatıp demlenmeye bırakın
· PERDESİ İÇİN;
· hamur malzemelerini kulak memesi kıvamında yoğurun.
· 15 dakika dinlendirin.
· Kullanacağımız kalıp veya tepsiyi bolca yağlayın.
· Kalıbın içine haşlayıp kabuklarını soyduğumuz bademleri dekorlu bir biçimde dizin.
· Hamuru tek beze olarak açın..
· Hamuru kalıbın dışından sarkacak şekilde kalıba yerleştirin.
· 1 sıra pilav ve 1 sıra tavuk olacak şekilde malzeme bitene kadar dizin.
· Malzeme bitince dışarı sarkan hamuru pilavın üzerine katlayın ve katlı yerleri iyice içeri bastırın. Hamurun üzerini tereyağı veya margarin ile yağlayın.
· Eğer badem kalmışsa üzerine serpin.
· 180 derecelik ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
· Servis tabağına ters çevirerek sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN.
Tag :
davet pilavı,
düğün,
iç,
iftar sofrası,
MAKARNALAR-PİLAVLAR,
NEW,
pilav,
PİLAVLAR,
siirt,
tavuk
0 Komentar untuk "PERDE PİLAVI"