LUTENİTSA ( Kahvaltılık sos)
Yemelere doyamayacağınız Bulgaristan 'a ait bir sostur. İster kahvaltılarda ekmek- çörek üzerine ister makarna sosu olarak kullanınız . Yapımı her ne kadar zahmetli de olsa yılda sadece 1 gün ayırmaya değecek bir lezzettedir.
· MALZEMELER:
· 3 kilo kırmızı domates
· 1 kilo etli kırmızı biber
· yarım kilo patlıcan
· 250 gr havuç
· 2 çay bardağı sirke
· 1 baş sarımsak
· arzuya göre acı biber
· 1 yemek kaşığı tepeleme tuz
· yarım yemek kaşığı toz şeker
· 1 çay bardağı zeytinyağı
· YAPILIŞI:
· Havuçları temizleyip, haşlayalım.
· Kırmızıbiber ve patlıcanları közleyip kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyelim.
· Domateslerin kabuklarını soyalım.
· Tüm malzemeleri robotta çekelim ve püre haline getirelim ve bir tencereye alalım ve orta hararetli ateşte göz göz olana değin pişirelim.(Püf noktası: Domatesi çok sulandırmadan çekiniz).
· Göz göz olduğunda tuz- şeker- sirke-zeytin yağ ve ince kıyım sarımsağı ilave edip karıştıralım.( Damak tadınıza uymuyorsa sirke kullanmayınız).
· Kuru cam kavanozlara sıcak sıcak paylaştıralım ve kapaklarını sıkıca kapatalım.1 gece ters çevirerek bekletelim.
· Kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürüp yiyebilirsiniz. AFİYET OLSUN
· NOT: Kavanozları serin bir yerde muhafaza ediniz.
· Kullanmaya başladığınızda buzdolabında saklayınız.
0 Komentar untuk "LUTENİTSA ( KAHVALTILIK SOS)"