ÇİKOLATALI KEK
Bol çikolatalı ama yerken insanı baymayan bir kek. Arzu ederseniz keki ortadan kesip, dilediğiniz bir krema ve marmelat sürebilirsiniz. Öyle de farklı bir lezzet olacağına eminim.
· MALZEMELER:
· 5 adet yumurta
· 200 gr. tereyağı
· 240 gr. bitter çikolata
· 1 su bardağı şeker
· 1 su bardağı un
· 1 paket kabartma tozu
· Bir fiske tuz
· YAPILIŞI:
· Tereyağı ve çikolatayı parçalara ayıralım.
· Benmari usulü eritelim.
· (Benmari; alttaki kaba sıcak su koyup,üzerine daha küçük bir kap oturtuyoruz.yalnız üstteki kap suya çok temas etmesin.Üstteki kaba tereyağını ve çikolatayı koyup suyun buharıyla eritiyoruz.)
· Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırıp ayrı ayrı kaplara alalım.
· Yumurta aklarını bir fiske tuz ile mikser yardımıyla çırpalım.
· Mikser bıçaklarından akmayacak kıvama gelene kadar çırpalım.
· Yumurta sarılarının içine şekeri ekleyip kabarıncaya kadar çırpalım.
· Eriyen yağ ve çikolata karışımını yumurta sarılarına ekleyip çırpalım.
· Un ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edelim.
· Çırptığımız yumurta aklarını karışıma ekleyelim.
· Tahta bir kaşık yardımıyla dikkatlice alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım.
· (Yumurta aklarını söndürmemeye çalışalım.Sönerse kekimiz kabarmaz.)
· Yağlanmış kek kalıbına harcı dökelim.
· Kalıbı bir kaç kez tezgahın üzerine vurarak içindeki havayı çıkaralım.
· 180 derecelik fırında keki pişirelim.
· (Ben kekleri soğuk fırına veriyorum.)
· fırından çıkarmadan önce kürdan testi yapalım.
· Kekin tam ortasına kürdanı batıralım.
· Kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir.
· İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp ters çevirerek servis tabağına alalım
NOT: Ben üzerine Bitter çikolata sosu kullandım.· Tereyağı ve çikolatayı parçalara ayıralım.
· Benmari usulü eritelim.
· (Benmari; alttaki kaba sıcak su koyup,üzerine daha küçük bir kap oturtuyoruz.yalnız üstteki kap suya çok temas etmesin.Üstteki kaba tereyağını ve çikolatayı koyup suyun buharıyla eritiyoruz.)
· Çikolata sosu hazır.
· Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırıp ayrı ayrı kaplara alalım.
· Yumurta aklarını bir fiske tuz ile mikser yardımıyla çırpalım.
· Mikser bıçaklarından akmayacak kıvama gelene kadar yumurta aklarını çırpalım.
· Yumurta sarılarının içine şekeri ekleyip kabarıncaya kadar çırpalım.
· Eriyen yağ ve çikolata karışımını yumurta sarılarına ekleyip çırpalım.
· Un ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edelim.
· Çırptığımız yumurta aklarını karışıma ekleyelim.
· Tahta bir kaşık yardımıyla dikkatlice alttan üste doğru havalandırarak karıştıralım. (Tam karıştırmadan göstermek istedim.)
· (Yumurta aklarını söndürmemeye çalışalım.Sönerse kekimiz kabarmaz.)
· Yağlanmış kek kalıbına harcı dökelim. (Ben seramitok kek kalıbı kullandığımdan yağlamadım.)
· Kalıbı bir kaç kez tezgahın üzerine vurarak içindeki havayı çıkaralım.
· 180 derecelik fırında keki pişirelim.
· (Ben kekleri soğuk fırına veriyorum.)
· fırından çıkarmadan önce kürdan testi yapalım.
· Kekin tam ortasına kürdanı batıralım.
· Kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir.
· İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp ters çevirerek servis tabağına alalım
NOT: Ben üzerine Bitter çikolata sosu kullandım.
NOT: Ben üzerine Bitter çikolata sosu kullandım.
AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "ÇİKOLATALI KEK"