PATLICANLI KIYMALI BÖREK (EL AÇMASI)


  PATLICANLI KIYMALI BÖREK ( EL AÇMASI)
Sevgili takipçim Feyza Cılga, önceki yıl kanal D Mutfağım programını  evinde ağırlamıştı...  Hatırlarsanız Gazete Baklavası,  patatesli kavurmalı pastırma soslu sarma, Patatesli Hıngel, İçli Köfte vs. yapmıştı...Tüm Türkiye' yi Gazete Baklavası tarifiyle tanıştırdı...Yemek programlarına  konuk olanlar  içinde bence en başarılısı Feyza hanımdı..bunu gönülden söylüyorum. seyretmeye doyamadım....kendisi çok genç olmasına rağmen çok marifetli ve eli çabuk...
Feyza hanım yine bizlerle harika bir el açması börek tarifini daha paylaştılar...Bu börek Sivas'da alt üst böreği olarak biliniyormuş....kıymalı- patatesli veya  peynirli bir iç malzeme tercihe göre kullanılıyormuş... Çok teşekkür ederiz; ellerinize sağlık...Sivas' a sevgiler...
HATİCE TEYZENİN EV YEMEKLERİ / SİVAS


·         MALZEMELER
·         2 adet yumurta
·         1 su bardağı su
·         1 su bardağı yoğurt
·         yarım çay bardağı sıvı yağ
·         1 paket kabartma tozu
·         alabildiği kadar un
·         Yağlamak için:
·         300 gr. kadar eritilmiş  tereyağı
·         İç malzemesi için :
·         2-3 aet patlıcan 150 gr. kıyma
·         1 adet kuru soğan
·         Yarım yemek kaşığı salça veya 1 adet domates
·         Tuz- karabiber- pul biber
·         Üzeri için:
·         yumurta sarısı
·         YAPILIŞI:
·         Öncelikle iç malzemesini hazırlayalım.
·         Patlıcanları alacalı soyalım.
·         Küp küp doğrayalım.
·         Acısını alması için 15 dakika  tuzlu suda bekletip,süzelim.
·         Bir tavaya yeteri kadar tereyağını alalım.
·         İnce kıyım doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavuralım.
·         Kıymayı ilave edip  eze eze kavuralım.
·         Patlıcanları da tavaya alıp yumuşayıncaya kadar kavuralım.
·         Salçayı ilave edip, 1-2 dakika birlikte kavurduktan sonra baharatlarla tatlandırıp ocaktan alalım.
·         Soğumaya bırakalım.
·         Hamuru kulak memesi kıvamında yoğuralım.
·         Yarım saat kadar üzeri örtülü bir şekilde dinlendirelim.
·         Hamuru 6 eşit bezeye ayıralım.
·         Her bezeyi açabildiğimiz kadar açalım.
·         Üzerine yeteri kadar eritilmiş tereyağı  gezdirelim.
·         3' erli 2 grup yapalım. ( Yani 3 bezeyi yağlayarak üst üste koyuyoruz. 2 grup elde ediyoruz),
·         Her bir grubu zarf şeklide kapatalım.
·         Ve birlikte tekrar açalım.
·         Yağlanmış fırın tepsisine yayalım.
·         Üzerine iç malzemeyi serelim.
·         Diğer grubu da  yine zarf şeklinde kapatıp, birlikte açalım.
·         İç malzemeyi üzerine serelim.
·         Üstüne  yağlayalım.
·         Yumurta sarısı sürelim.
·         Böreği kare dilimler halinde keselim.

·         Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN








0 Komentar untuk "PATLICANLI KIYMALI BÖREK (EL AÇMASI)"

Back To Top