BALKABAĞI ŞEKLİNDE POĞAÇA
Harika bir şekil oldu...ben patatesli iç malzeme kullandım...arzu ettiğiniz başka bir iç malzemeyi kullanabilirsiniz...içi puf puf...yumuşacık...
· MALZEMELER:
· 1 su bardağı ılık süt
· 1 adet yumurta
· 100 gr eritilmiş tereyağı veya margarin
· Yarım paket yaş maya
· 1 tatlı kaşığı tuz
· aldığı karar un ( 3,5- 4 su bardağı kadar)
· İÇİ İÇİN:
· 2-3 adet haşlanmış patates
· 1 adet kuru soğan
· 1 tatlı kaşığı salça
· Sıvı yağ
· Tuz- karabiber
· ÜZERİ İÇİN:
· Yumurta sarısı
· Çörekotu- 4-5 adet çubuk kraker
· YAPILIŞI:
· Yoğurma kabına, ılık süt ve mayayı alınız. Maya eriyinceye kadar karıştırınız.
· Eritilmiş tereyağı ve yumurtayı ilave edip karıştırınız.
· Un ve tuzu ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğurunuz.
· Hamurun üzerini örterek ılık bir ortamda hamur 2 katına ulaşıncaya kadar mayalandırınız.
· Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazırlayınız.
· Bir tavaya çok az sıvı yağ alınız.
· İnce kıyım doğranmış soğanı yağda soteleyiniz.
· Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurunuz
· Üzerine haşlanmış ve ezilmiş patatesi ekleyiniz.
· tuz ve karabiber ile tatlandırınız.
· Soğumaya bırakınız.
· Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapınız. ( 18- 20 adet kadar).
· Bezeyi avuç içinde açıp yeteri kadar iç malzemeden koyunuz.
· Kapatıp, yuvarlak şekil veriniz.
· Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla diziniz.
· Her poğaçanın üzerine 5 yerden bıçak yardımıyla çok derin olmayan çizikler atınız. ( Derin olursa pişerken kabarır ve açılırlar).
· (Çizmemizdeki amaç bal kabağının dilim şeklini vermek için).
· Üzerlerine yumurta sarısı sürünüz.
· Poğaçanın tam ortasına delik açmak için kürdan batırınız.
· ( Daha sonra kürdanın açtığı deliklere çubuk kraker batıracağız.
· Tam ortaya çörekotu serpiniz.
· Çok ılık 175 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriniz.
· Pişmiş poğaçalardan kürdanları çıkarınız.
· Servis tabağına alınız.
· Üzerindeki deliklere küçük birer parça çubuk kraker batırınız. ( Bal kabağının sapı).
· AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "BALKABAĞI ŞEKLİNDE POĞAÇA"