ŞEKERLİ ÇÖREK



ŞEKERLİ ÇÖREK
Aslında paskalya çöreği tarifine benziyor. Arzu ederseniz  içine damla sakızı ve mahlep kullanabilirsiniz. Saç örgüsü şeklinde yapabilirsiniz. Bu tarifi genelde Bulgaristan  göçmenleri yapıyor. Eşimin akrabası Gülizar abladan tarifi aldım ve bayramda denedim. Özellikle eşimi bayramda bu tarifle çok sevindirdim, çocukluğunun tadıymış, annesi  bu tarifi çok yaparmış. Rahmetli kayınvalidemde  gerçekten çok marifetliydi. Umarın onun ki kadar güzel olmuştur :)


·         MALZEMELER:
·         4 adet yumurta
·         1 su bardağı ılık süt
·         1 paket yaş maya (42 gr)
·         1 su bardağı şeker
·         yarım su bardağı eritilmiş tereyağı veya margarin
·         yarım su bardağı sıvı yağ
·         1 çimdik tuz
·         alabildiği kadar un ( 7 su bardağı civarında un ama  yumurtaların büyüklüğüne göre değişiyor.)
·         ÜZERİ İÇİN:
·         yumurta sarısı
·         toz şeker
·         YAPILIŞI:
·         Ilık sütün içinde yaş mayayı eritelim.
·         Yumurta ve yağları ekleyip karıştıralım.
·         Azar azar unu ekleyelim.
·         Unun üzerine şeker ve tuz serpelim.
·         Yumuşak bir hamur yoğuralım.
·         hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda hamur 2 karına ulaşıncaya kadar mayalandıralım.
·         (Mayalanma süresi yumurta kullanıldığından uzun sürüyor. 1 saatten fazla zaman alıyor.)


·        Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım.


·         İlk yaptığımız bezeden başlayarak şekillendirmeye başlayalım.
·         Bezeyi önce,  iki elimizi kullanarak uzun bir rulo şekli verelim


·         Bir ucunu içe kıvırarak,


    ·   kendi etrafında spiral şekilde dolayalım.



·         Ucunu alt kısma sıkıştıralım.


·         Yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
·         Diğer tüm bezeleri aynı işlemde geçirelim.
·         Üzerlerine yumurta sarısı sürelim.
·         Bolca toz şeker serpelim.
·         Tepside bir süre daha mayalandıralım.
·         Ilık 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

·         Fırından çıkar çıkmaz üzerine hafif su serperek 3-4 dakika kadar tepsinin üzerini örtelim.


·         AFİYET OLSUN
0 Komentar untuk "ŞEKERLİ ÇÖREK"

Back To Top