KALBURABASTI


KALBURABASTI
KALBURABASTI NASIL YAPILIR
KALBURABASTI TARİFİ
En sevdiğim bayram tatlılarından biridir...Kıyır kıyır bir tatlı....
Mutlu bayramlara....

  •  MALZEMELER:
  • 125 gr. oda sıcaklığında KAANLAR tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiğince un ( 3 su bardağı civarında)
  • ŞERBETİ İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • yarım limon
  • İÇİ İÇİN:
  • Dövülmüş ceviz
  • YAPILIŞI:
  • Bir tencereye  şeker ve suyu alın,orta hararetli ateşte 10 dakika kaynatın, limonu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp şerbeti soğumaya bırakın.
  • Hamuru için; yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. ( Önce 2,5 su bardağı un koyun, gerekirse un  ilave edin).Unun üzerine kabartma tozunu serpin.
  • Havuzun ortasına  tereyağı, sıvı yağ, süt ve irmiği alın. Ortadan başlayarak yavaş yavaş unu içeri alarak yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur olmalıdır.( Hamur yumuşak olursa hem şekil veremezsiniz hem de piştiğinde kıyır kıyır olmaz).
  • Hamurdan cevizden biraz büyükçe parçalar koparın.(18 adet kadar)
  • Rendenin kalın tarafının üzerini çok hafif unlayın.( Ben mutfak robotunun rendesini kullandım).
  • Hamuru elinizle oval şekil verin ve rendenin üzerinde bastırarak açın.
  • Ortasına yeteri kadar dövülmüş ceviz koyun ve uçları birbirinin üzerine kapatın.
  • Kat yeri alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Pişen kalburabastının ilk sıcaklığı çıktığında tepsiden almadan üzerine soğuk şerbeti dökün.
  • Ara ara kaşık yardımıyla tepsideki şerbeti tatlının üzerine gezdirin.
  • 3- 4 saat dinlenmeye bırakın.
  • Hatta ertesi gün tatlı çok daha güzel oluyor.
  • AFİYET OLSUN.



0 Komentar untuk "KALBURABASTI"

Back To Top